
Sezonowe warzywa i owoce
Jest czerwiec. Miesiąc, który obfituje w mnóstwo warzyw i owoców. Tym wpisem chcę Was zachęcić do jedzenia tego na co akurat jest sezon. Dlaczego ważne jest żebyśmy jedli sezonowe warzywa i owoce?
W Polsce czerwiec to pierwszy naprawdę ciepły miesiąc i dlatego też obfituje w wiele pysznych i zdrowych warzyw i owoców.
Wiesz pewnie jak smakuje owoc zerwany prosto z krzaka. Nie ma nic lepszego, niż np. taka świeża soczysta czereśnia prosto z drzewa.
Możesz oczywiście kupić czereśnie mrożone przez cały rok, ale musisz przyznać, że to nie to samo.
Mrożone warzywa czy owoce nie będą tak wartościowe jak świeże, bo poprzez upływ czasu i procesy obróbki, tracą część witamin i składników odżywczych.
Te mrożone, czy kupione poza sezonem, sprowadzane, transportowane przez wiele dni, trzymane w magazynach, owoce i warzywa, nie są takie świeże, soczyste, aromatyczne. Część wody z nich wyparowuje, a wraz z nią soczystość, zapach i witaminy.
Poza tym, można powiedzieć że nasze organizmy są przyzwyczajone do pewnych smaków o określonych porach roku.
Przez wiele pokoleń jesienią jemy jabłka i gruszki a latem truskawki i czereśnie.
Dlatego właśnie, aby zapewnić sobie pełnię smaku, witamin, i innych wartości odżywczych, zachęcam żeby jeść to na co akurat jest sezon.
A na co mamy sezon w czerwcu?

Owoce
Warto jeść te owoce bo są bardzo mało kaloryczne (ilość kalorii w 100 g)

Warzywa

Witamina C
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym oraz w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia właściwego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, skóry i zębów. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i zmniejszeniu uczucia zmęczenia i znużenia. Zwiększa również stopień przyswajania żelaza.
Dobre źródła witaminy C to: porzeczki, brokuły, kalafior, truskawki,
Witamina K
Przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Bogate w witaminę K są: natka pietruszki, boćwina, jarmuż, szpinak, brukselka, sałata, rukola, kapusta i kalafior.
Witamina E
Pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Dużo witaminy E znajdziesz w: kapuście włoskej, czarnych jagodach, szpinaku i szparagach.
Foliany
Przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży, pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów, produkcji krwinek i biorą udział w procesie podziału komórek. Dodatkowo pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny i przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Dobrym źródłem folianów są: szpinak,szparagi, bób, brokuły, fasolka szparagowa, botwina.
Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wpisu, już idziecie na zakupy po sezonowe warzywa i owoce 😉
Zapraszam na mój instagram: trenerka.amitnych.kobiet , żeby zagrać w grę z samym sobą. Wrzuciłam tam planszę z sezonowymi warzywami i owocami do odznaczania, tych warzyw i owoców, które już jedliście w czerwcu. Dzięki temu zwiększysz różnorodność swojej diety i żadne sezonowe warzywo czy owoc Ci nie umknie. Będę wrzucać tam też moje postępy w tej grze 😉

Epidemia Otyłości
Może Ci się spodobać

Sezonowe warzywa i owoce lipiec
8 lipca 2020
Placki dyniowe
5 września 2020
Jeden komentarz
Pingback: