
Przepis na bób, pomysł na letnią sałatkę z bobu
Kiedy mamy sezon na bób, warto spożywać go regularnie, dlatego podrzucam Wam dziś przepis na danie z bobu, które sama najczęściej jem.
Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest bogaty w białko ( 7g/100 g), a przy tym nie jest kaloryczny (76 kcal/100 g)
Dzięki dużej zawartości błonnika (szczególnie gdy je się go ze skórką), wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, a tym samym obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi. Z kolei dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych u płodu i wspomóc proces leczenia niedokrwistości. Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas, żelazo i magnez.
Składniki na 2 porcje
- młody bób ok 250 g
- 2 pomidory
- ser biały ok 80 g
- kilka plasterków szynki
- koperek
- łyżka oliwy
Bób myjemy i gotujemy ok 8 minut.
Gdy wystygnie, możemy obrać go ze skórki, ale ze skórką ma więcej błonnika 😉
Pomidory kroimy, ser kruszymy, kroimy szynkę i koperek.
Mieszamy wszystko razem.
Doprawiamy do smaku: sól, papryka, oregano.
O bobie i innych warzywach wakacyjnych pisałam tu i tu. Zapraszam, wejdź również tam. 😉
Może Ci się spodobać

Jak zbudować pośladki jak marzenie?
25 maja 2020
Świąteczne ciasto makowe
11 grudnia 2020