przepis na bób
przepisy

Przepis na bób, pomysł na letnią sałatkę z bobu

Kiedy mamy sezon na bób, warto spożywać go regularnie, dlatego podrzucam Wam dziś przepis na danie z bobu, które sama najczęściej jem.

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest bogaty w białko ( 7g/100 g), a przy tym nie jest kaloryczny (76 kcal/100 g)
Dzięki dużej zawartości błonnika (szczególnie gdy je się go ze skórką), wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, a tym samym obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi. Z kolei dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych u płodu i wspomóc proces leczenia niedokrwistości. Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas, żelazo i magnez.

Składniki na 2 porcje

  • młody bób ok 250 g
  • 2 pomidory
  • ser biały ok 80 g
  • kilka plasterków szynki
  • koperek
  • łyżka oliwy

Bób myjemy i gotujemy ok 8 minut.
Gdy wystygnie, możemy obrać go ze skórki, ale ze skórką ma więcej błonnika 😉
Pomidory kroimy, ser kruszymy, kroimy szynkę i koperek.
Mieszamy wszystko razem.
Doprawiamy do smaku: sól, papryka, oregano.

O bobie i innych warzywach wakacyjnych pisałam tu i tu. Zapraszam, wejdź również tam. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *