Dlaczego warto przejść na dietę wegetariańską?
zdrowe żywienie

Dlaczego warto przejść na dietę wegetariańską? Korzyści z ograniczenia spożycia mięsa.

Zastanawialiście się czy warto przejść na dietę wegetariańską i jakie są korzyści z ograniczenia spożycia mięsa?
Tym wpisem postaram się Was przekonać, że korzyści są niepodważalne!

Nowy rok, postanowienia noworoczne, zmiana życia na lepsze.
Pewnie dlatego styczeń jest często miesiącem, w którym ludzie decydują się przejść na dietę wegetariańską / wegańską.
veganuary to ogólnoświatowe wyzwanie, które z roku na rok przyciąga coraz więcej chętnych.

Jeżeli też chcielibyście ograniczyć spożycie produktów odzwierzęcych, czy przejść na dietę wegeteriańską, w tym wpisie poznacie niezbite argumenty czemu warto to zrobić.

Na wstępie zaznaczę, że taka decyzja powinna być przemyślana i dobrze zaplanowana, ponieważ rezygnowanie z dnia na dzień z produktów odzwierzęcych (mięso, mleko, sery, jaja) bez zbilansowania składników odżywczych, może grozić niedoborami np wit b12, wapnia, żelaza.

Z drugiej strony, jeżeli poświęci się chwilę czasu na poszukanie produktów bogatych w te składniki, a także produktów, które zawierają sporo białka roślinnego i wkomponowanie ich do swojej diety, na pewno przyniesie to każdemu dużo korzyści.

Korzyści odczuje też nasza planeta, która w ostatnich latach rozpaczliwie woła o litość.

Kilka faktów na temat wpływu hodowli zwierząt na środowisko naturalne.

Przemysł hodowli zwierzęcej jest głównym czynnikiem zwiększającym ocieplenie klimatu poprzez produkcję ogromnej ilości gazów cieplarnianych (18% ogólnej emisji), przewyższając tym samym takie gałęzie jak transport (lotniczy włącznie).

Zastanawiacie się czasem nad ograniczeniem używania auta, aby zmniejszyć emisję gazów? Otóż częściej wybierając dietę roślinną przyczyniamy się do poprawy klimatu w jeszcze większym stopniu.

Produkcja białka pochodzenia roślinnego zużywa 11 razy mniej zasobów naturalnych, oraz wiąże się z niższym poziomem emisji gazów cieplarnianych.

Produkcja 1 kg białka wołowego wytwarza ekwiwalent 45-640 kg CO2

1 kg białka drobiu 10-30 kg CO2

1 kg wieprzowiny 20-55 kg CO2

1 kg białka z tofu to zaledwie 10 kg CO2

Dlaczego warto przejść na dietę wegetariańską?

Jak wiadomo, coraz częściej pojawiają się problemy z dostępem do wody pitnej. Szacuje się, że do roku 2025 problem z dostępem do wody będzie mieć 64 % ludzi mieszkających w krajach położonych w zagrożonych regionach.

Przemysłowa hodowla zwierząt odpowiada za 8% ogólnego zużycia wody na świecie.

Wyprodukowanie 1 kg wołowiny wymaga ~15 tysięcy litrów wody

1kg wieprzowiny ~`6 tysięcy

1 kg kurczaka to ~4, 3 tysiąca litrów

1 kg pomidorów ~214 litrów

Hodowla przemysłowa zagraża również bioróżnorodności, czyli przyczynia się do wymierania gatunków.

Najbardziej poszkodowany jest obszar puszczy Amazońskiej, gdzie 70 % powierzchni niegdyś pokrytej przez puszczę, teraz jest zajęte pod hodowlę zwierząt!

Pod produkcję zwierzęcą zajętych jest 30% globalnych gruntów, oraz 70% gruntów rolnych.
Ilości te obejmują nie tylko tereny, na których przebywają zwierzęta, ale też produkcję roślin na paszę.

Pod produkcję białka z mięsa potrzeba 6-17 razy więcej ziemi niż do produkcji tej samej ilości białka soi.

Jeżeli los planety nie jest wystarczającym argumentem, własne zdrowie już powinno 😉

Zdrowie, utrata wagi, lepsze samopoczucie

 Dieta roślinna w porównaniu do zwierzęcej ma wiele zalet, ponieważ posiada większą wartość odżywczą, przy mniejszej wartości energetycznej.

Cechuje się też małą zawartością węglowodanów prostych, tłuszczów nasyconych, cholesterolu i związków rakotwórczych.
Ponadto zawiera duże ilości witaminy C oraz potasu.

Co znaczy większa wartość odżywcza i mniejsza wartość energetyczna?
Tyle, że najadamy się dużo mniejszą ilością kalorii (większa objętość, więcej błonnika) i jednocześnie dostarczamy dużo mniej kalorii.

Dla przykładu: cała szklanka fasoli, czyli 170 g to 200 kcal.
Kotlet schabowy w mniejszej objętości (140 g) zawiera ponad 2 razy więcej kalorii: 411 kcal.

170 g: 200 kcal

ilewazy.pl

140 g: 411 kcal

ilewazy.pl

Chroni przed rakiem

Roślinny sposób żywienia związany jest ze zmniejszonym ryzykiem raka jelita grubego. Dzieje się tak przez eliminację czerwonego przetworzonego mięsa, które zostało sklasyfikowane jako rakotwórcze, oraz przez wprowadzenie większej ilości warzyw, owoców i pełnego ziarna.
Są to podstawowe źródła błonnika, witamin i przeciwutleniaczy, które wpływają na zmniejszenie ryzyka zachorowalności o 20% w porównaniu do diet niewegetariańskich.

Dlaczego warto przejść na dietę wegetariańską?

Chroni przed chorobami serca

Jak wskazują badania, wegetarianie mają niższy o 29% współczynnik umieralności z powodu choroby niedokrwiennej serca i niższy o 22% współczynnik udaru.
Wynika to z obniżenia cholesterolu całkowitego oraz poziomu ciśnienia krwi. Średnie zmniejszenie cholesterolu całkowitego oraz LDL odpowiada za niższe ryzyko chorób krążenia o 9 do 10,6%!
Jest to zasługa wyższego spożycia błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, C oraz E, magnezu i potasu, a także zmniejszenia udziału nasyconych kwasów tłuszczowych.

Chroni przed cukrzycą

Badania pokazują, że zapadalność na cukrzycę typu 2 oraz insulinooporność jest znacznie niższa u osób na dietach roślinnych.

Takie osoby, mają o 34% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, co wynika z dużo większej ilości błonnika w diecie.
Błonnik, wpływa na poposiłkowe stężenie glukozy (czyli poziom cukru po zjedzeniu owsianki będzie niższy, niż po zjedzeniu białej bułki z szynką).

Dzięki większej ilości błonnika jesteśmy bardziej syci, więc w efekcie naturalnie spożywamy miej kalorii.

Na koniec, warto podkreślić, że nie musisz od razu przejść w 100% na dietę wegetariańską czy wegańską.
Dużą różnicę zrobi już zwiększenie ilości warzyw i owoców w diecie.
Można stopniowo zastępować mięsne posiłki daniami roślinnymi, które nam smakują.

Każde ograniczenie mięsa jest korzystne dla naszego zdrowia i dla dobra planety!

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *